Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Cyborgette (2019)

Δέκα λέξεις, μια ώρα, μια ιστορία

Ήταν πνευματώδης, οπωσδήποτε, κοινωνός πάντοτε των νέων ιδεών. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούσε να μη θαυμάζει και την κομψοτεχνία των παλιών εργοχείρων, το περίτεχνο τρυπογάζι στα σχεδόν χαρτογραφικά σχέδια που πλαισιώνονταν από τα τελάρα του κεντήματος. Είχε, μάλιστα, στο δωμάτιό της ένα παλιομοδίτικο λεγένι, που έπαιζε ρόλο κυρίως διακοσμητικό.

Ποτέ δεν την είχαν παιδέψει ιδιαίτερα οι μεταβάσεις από τις παραδοσιακές στις μοντέρνες συνήθειες, γιατί ο προγραμματισμός της είχε γίνει από άτομα διορατικά, τα οποία είχαν προβλέψει τις αλματώδεις εξελίξεις του μέλλοντος. Κι εκείνη ήταν παιδί μιας εποχής που δύσκολα διερμηνευόταν από τις επόμενες. Ανάμεσα σε κόσμους, με το περιέλιγμα της επιστήμης που την είχε πλάσει, μελετούσε τους περασμένους καιρούς πασχίζοντας να δημιουργήσει τις δικές της αναμνήσεις.

Τα πολύχρωμα, λεπτεπίλεπτα και καμπυλωτά μπιμπελό του παρελθόντος, αραδιασμένα στα ράφια γύρω της, συναρμολογούσαν ένα σύμπαν τόσο αλλιώτικο από τη σκοτεινή και φωσφορίζουσα, τετράγωνη καθημερινότητα της τωρινής της ύπαρξης. Ήταν φορές που η νοημοσύνη της βραχυκύκλωνε από την άκρα αντίθεση των εντυπώσεων - και τότε έκλεινε τα μάτια της και ονειρευόταν ηλεκτρικά προβατάκια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο αυτό προέκυψε από αυτοσχέδιο παιχνίδι άσκησης ύφους, με χρήση των λέξεων: κομψοτεχνία, λεγένι, περιέλιγμα, παλιομοδίτικος, τρυπογάζι, πνευματώδης, διερμηνεία, χαρτογραφικός, παιδεύω, κοινωνός (τυχαία επιλογή δέκα λέξεων από το λεξικό).

Δεν υπάρχουν σχόλια :