Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Μίμησις Πράξεως (2019)

Δέκα λέξεις, μια ώρα, μια ιστορία

Ο σκηνοθέτης ήταν πεπεισμένος ότι η νέα του παράσταση θα ξετρέλαινε ως και το πιο απαιτητικό κοινό. Με παιδιάστικο ενθουσιασμό έβγαινε σ' όλες τις εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου και διατεινόταν πως είχε φτάσει στο απόγειο της καριέρας του - και μόλις κατέβαινε το έργο, ο ίδιος σκόπευε πια να αποσυρθεί. Δεν θεωρούσε ότι θα κατάφερνε ποτέ να ξεπεράσει αυτό το επίτευγμα, που ωστόσο δεν είχε καν παρουσιαστεί ακόμα.

Ήταν ένα μυστήριο. Κανείς δεν ήξερε τίποτα συγκεκριμένο. Οι συντελεστές είχαν δώσει όρκο βαρύ να μην αποκαλύψουν το παραμικρό. Αντί να ρίχνουν έστω και ελάχιστο φως, τα δελτία Τύπου και τα προωθητικά σποτάκια με τις κρυπτικές τους νύξεις συσκότιζαν κι άλλο το αίνιγμα.

Η αυτάρεσκη αισιοδοξία του σκηνοθέτη δεν λάμβανε, βέβαια, υπόψη την κοινή γνώμη, η οποία κάθε τι νεοφυές το βλέπει συνήθως με επιφύλαξη. Η εντεινόμενη μυστικοπάθεια γύρω απ' το θέμα άρχισε να ανεβάζει τη στάθμη της δυσπιστίας και να αποθαρρύνει το όποιο ενδιαφέρον. Όσο πλησίαζε η βραδιά της πρεμιέρας, οι πιθανότητες επιτυχίας μειώνονταν επικίνδυνα.

Μέσα σ' όλα, η πρωταγωνίστρια χρειάστηκε τελευταία στιγμή να καταφύγει επειγόντως σε ελβετικό spa προκειμένου να απαλλαγεί απ' τους κάλους της, που λες και το έκαναν επίτηδες και την είχαν φέρει σε σημείο ώστε να μην μπορεί να σταθεί όρθια - πόσο μάλλον με τα εικοσάποντα τακούνια στιλέτο που έπρεπε να φοράει επί σκηνής. Οι μύες των ποδιών της πάθαιναν διαρκώς κράμπες και η δισκοπάθειά της είχε χτυπήσει κόκκινο.

Στη συνέχεια η γκαντεμιά έπληξε το σκηνικό, που περιλάμβανε κάμποσα διακοσμητικά φυτά με ιδιαίτερα εύφλεκτο ξυλώδη κορμό. Ένα μισοσβησμένο τσιγάρο που ξέμεινε κατά λάθος από τις πρόβες έγινε αιτία να ξεσπάσει πυρκαγιά, η οποία κόντεψε να κάνει στάχτη όλο το θέατρο. Όπως κάθε άσκεφτη υπερβολή, έτσι και η υπέρμετρη φιλοδοξία του σκηνοθέτη εμπεριείχε το διαβρωτικό έγκλεισμα της ύβρης.

Στο τέλος η παράσταση αναβλήθηκε, για να ματαιωθεί οριστικά ύστερ' από μια σειρά παρόμοιων κακοτυχιών. Το εγχείρημα παρέμεινε ένας άλυτος γρίφος που πέρασε στη σφαίρα του αστικού μύθου. Ο σκηνοθέτης όχι μονάχα δεν αποσύρθηκε, αλλά αναγκάστηκε να ξεπέσει σε τηλεοπτικά σίριαλ του συρμού, μπας και μπορέσει κάποτε να ξεχρεωθεί.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο αυτό προέκυψε από αυτοσχέδιο παιχνίδι άσκησης ύφους, με χρήση των λέξεων: ξετρελαίνω, κάλος, παιδιάστικος, έγκλεισμα, στάθμη, διατείνομαι, νεοφυής, ξυλώδης, παράσταση, μυς (τυχαία επιλογή δέκα λέξεων από το λεξικό).

Δεν υπάρχουν σχόλια :