Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Αντίστροφο Ημερολόγιο Γρίφων 2020

25 μέρες - 25 αινίγματα

Το 2020 ήταν - είναι - δύσκολη χρονιά και μελαγχολική. Οι γιορτές φοβισμένες (και ετεροχρονισμένες, όπως το Πάσχα), το καλοκαίρι μουντό. Τα Χριστούγεννα που έρχονται κουβαλούν κιόλας μια νότα σκοτεινή, παγωμένη. Γι' αυτό και φέτος, αντί για τις καθιερωμένες ευχετήριες κάρτες, έφτιαξα κάτι διαφορετικό: ένα παιχνίδι. Έναν γρίφο με 25 αινίγματα, ένα για κάθε μέρα του Δεκέμβρη ως τα Χριστούγεννα.

Λόγω της γενικής κατάστασης, το κλίμα μού βγήκε λίγο μακάβριο - αλλά όπως έλεγε κι η γιαγιά μου, "το κακό θέλει αντίκακο": αντί για ζορισμένη χαρά (που έτσι κι αλλιώς φέρνει μεγαλύτερη κατάθλιψη), αφέθηκα σε μια απροκάλυπτη κι αμεταμέλητη γκοθίλα, με τα μυστήριά της, τον ψυχολογικό της τρόμο και τα όλα της. Έτσι, για να του δώσουμε να καταλάβει.

Το παιχνίδι βασίζεται στην αρχή του "ημερολογίου αντίστροφης μέτρησης" (advent calendar, που λέτε κι εσείς εκεί). Η κάθε μέρα, τον αριθμό της οποίας πατάμε πάνω στη σελίδα του ημερολογίου, αντιστοιχεί σ' ένα αίνιγμα που παρουσιάζεται με τη μορφή κάρτας. Στην κάρτα αυτή υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν άμεσα ή έμμεσα στη λύση. Η κάθε κάρτα δεν θα ανοίγει πριν την αντίστοιχη μέρα της, στο εξής όμως θα παραμένει ανοιχτή για να μπορεί όποιος θέλει να επανέρχεται και να ελέγχει τις προηγούμενες απαντήσεις του. Τη λύση κάθε γρίφου την κρατάμε, γιατί θα μας χρειαστούν όλες για το τέλος.

Με τη διαδοχική αντικατάσταση ορισμένου μέρους της διαδικτυακής διεύθυνσης με τη λέξη ή το συνδυασμό λέξεων ή/και αριθμών που αποτελεί τη λύση κάθε αινίγματος, μας εμφανίζονται περισσότερες πληροφορίες και παραλειπόμενα σχετικά με το θέμα/αντικείμενό του. Το βήμα αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μας βοηθά ωστόσο να επιβεβαιώσουμε αν η απάντηση που βρήκαμε είναι η σωστή, καθώς και αν την έχουμε μορφοποιήσει όπως πρέπει. Αν έχουμε κάνει λάθος, θα εμφανιστεί σελίδα σφάλματος.

Για τη λύση χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ λατινικούς πεζούς χαρακτήρες (ΟΧΙ κεφαλαία) και αριθμούς, ΧΩΡΙΣ κενά διαστήματα, σημεία στίξης ή άλλα σύμβολα.

Όποιος λύσει όλα τα αινίγματα, στο τέλος έχει δώρο - ψηφιακό, βέβαια, μέρες που είναι, αλλά πρωτότυπο και απ' τα χεράκια μου. Αφού δεν μπορούμε να κεράσουμε γλυκά, κερνάμε... θα δείτε.

Δυστυχώς ο ιστότοπος φιλοξενίας δέχεται μόνο λατινικούς χαρακτήρες, οπότε ο γρίφος είναι όλος στα Αγγλικά, προς το παρόν τουλάχιστον. Επιφυλάσσομαι για κάτι ανάλογο στα Ελληνικά μόλις υπάρξει η κατάλληλη υποδομή.

Όσοι πιστοί ή... κατηχούμενοι, προσέλθετε!

Καλή επιτυχία, Καλές Γιορτές και καλή δύναμη σε όλους.

Advent Calendar 2020 @ Itch.io

Δεν υπάρχουν σχόλια :