Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Obliqua (2022)

Μυθιστόρημα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

Εκδόσεις: 24γράμματα
Έτος Έκδοσης: 2022
Χαρτόδετο, Μεγάλου Σχήματος (17x24)
Σελίδες: 536
Εξώφυλλο & Εικονογράφηση: Μάριον Χωρεάνθη

ISBN 978-6182-014-943

Obliqua @ GoodReads

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Εκτενής παρουσίαση του βιβλίου και ανάλυση του περιεχομένου του στο κανάλι Χαμένη Λεωφόρος, ΕΔΩ. Η επίσημη σελίδα του βιβλίου στο Facebook ΕΔΩ.

Με αφορμή την είδηση του θανάτου της μητέρας του, ο Σπύρος επιστρέφει από το εξωτερικό όπου ζούσε απ' τα εφτά του χρόνια, μεγαλωμένος από θετούς γονείς. Σκοπός του είναι να σώσει την ετεροθαλή αδελφή του Αργυρώ από τα χέρια του πατέρα της, τον οποίο η Αλίκη, η μητέρα τους, παρουσίαζε στα γράμματά της σαν ένα τέρας αυταρχισμού και απανθρωπιάς.

Όμως η πραγματικότητα που συναντά ο Σπύρος είναι πολύ διαφορετική: προτού βρεθεί νεκρή από αδιευκρίνιστη αιτία, η Αλίκη είχε εξαφανιστεί για πέντε χρόνια, έχοντας για ανεξήγητους λόγους εγκαταλείψει την οικογένειά της. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σχεδόν τίποτα στο σπίτι του Βαλέριου Ακρέπη, επιχειρηματία από οικογένεια Κωνσταντινουπολιτών προσφύγων, δεν είναι έτσι όπως το περιέγραφε στο γιο της.

Τίποτα εκτός απ' το ίδιο το σπίτι - ένα λαβυρινθώδες νεοκλασικό που μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία τρόμου. Πόρτες που ποτέ δεν κλείνουν, σφραγισμένα πατάρια και αεραγωγοί, ένα δώμα που δεν είναι προσβάσιμο από πουθενά. Πράγματα μετακινούνται σε απρόσιτα σημεία, ενώ κάθε τόσο εμφανίζονται αινιγματικά σημειώματα και ακούγονται περίεργοι θόρυβοι. Μήπως υπάρχει και τέρας στο υπόγειο;

Οι απορίες που γεννιούνται στον Σπύρο είναι πολλές και η λύση τους αποθαρρυντικά περίπλοκη. Τι ρόλο ακριβώς παίζουν ο Ακρέπης και η εντυπωσιακή αδελφή του Βανέσα, που ενώ λατρεύουν την Αργυρώ, δεν προφέρουν καν το όνομα της Αλίκης; Ποιος είναι ο στρυφνός ηλικιωμένος που τους παρακολουθεί διαρκώς, πετώντας αισχρά υπονοούμενα εναντίον τους; Γιατί η Αλίκη αράδιαζε τόσες ψευτιές στα γράμματά της; Τι ξέρουν και δεν φανερώνουν ο ιδιόρρυθμος, σαρκαστής "οικόσιτος" Τίνος, η μισητή σε όλους και όμως πανταχού παρούσα Αγγελική, η τσαχπίνα αλλά και μυστηριώδης Αμαλία και ο μακιαβελικός φίλος της Τζακ; Ποιοι απ' όλους λένε την αλήθεια και τι λόγους θα είχαν να την αποκρύψουν;

Και μέσα σ' όλα, η όμορφη Ελισάβετ με τα κόκκινα μαλλιά και την ατέλειωτη συλλογή από φουλάρια τον παρασύρει σ' ένα σύμπαν που μπαινοβγαίνει στις αναμνήσεις του σαν όνειρο. Πρόσωπα και μέρη που υπάρχουν και δεν υπάρχουν, γεγονότα που μπορεί να συνέβησαν, μπορεί και όχι. Τι απ' όσα νομίζει πως είδε κι έζησε είναι πραγματικότητα και τι φαντασίωση ή ψευδαίσθηση - ή μήπως παραίσθηση;

Αποφασισμένος να διαλευκάνει όλα αυτά τα μυστήρια, ο Σπύρος παγιδεύεται σ' έναν επικίνδυνο ιστό από μυστικά και ψέματα, που θα τον εμπλέξουν ακόμα και σε φόνο για να τον οδηγήσουν στην αποκάλυψη μιας εφιαλτικής, εντελώς απροσδόκητης αλήθειας.

Για την πλήρη σειρά της Μεγάλης Αρκάνα και μέρος της Μικρής Αρκάνα από την πρωτότυπη τράπουλα Tarot Obl\qua, η οποία αποτελεί την εικονογράφηση του βιβλίου, πατήστε ΕΔΩ ή ΕΔΩ. Πληροφορίες για τη διάθεση του συγκεκριμένου και άλλου οπτικού και εικαστικού ψηφιακού υλικού αντί συμβολικού αντιτίμου, με δυνατότητα εκτύπωσης σε υψηλή ανάλυση και χωρίς υδατογράφημα, πρόκειται να αναρτηθούν σε εύθετο χρόνο στις σελίδες ή/και τους ιστοτόπους που παρατίθενται πιο πάνω.

TRAILER ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΕΓΡΑΨΑΝ

Βερίνα Χωρεάνθη - Περιοδικό Fractal, 18 Οκτωβρίου 2022:

  • "Στο μυθιστόρημα της Μάριον Χωρεάνθη τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ξεκινώντας από τους ήρωες, έχουμε να κάνουμε με χαρακτήρες πολυδιάστατους: άλλοι πιο ξεκάθαροι, άλλοι πιο δυσερμήνευτοι, άλλοι εντελώς μυστηριώδεις, άλλοι κρυπτικοί, κρύβουν ή μεταμφιέζουν ένα κομμάτι του εαυτού τους. Άλλωστε όλοι παίζουμε ρόλους ακόμα και στην πιο απλή καθημερινότητα, πόσο μάλλον σε ένα σύμπαν όπου κυριαρχούν το μυστήριο, τα αινίγματα και οι αμφιβολίες, όπως είναι αυτό της Obliqua, και επιπλέον σε έναν χώρο δράσης που κι ο ίδιος αποτελεί έναν γρίφο: ένα σπίτι που μοιάζει με escape room, με πόρτες και περάσματα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται, με αόρατες παρουσίες που γίνονται αισθητές μ' έναν παράξενο και πολλές φορές ανατριχιαστικό τρόπο. [...] Τα 25 κεφάλαια συνοδεύονται από ισάριθμες κάρτες Tarot που όχι μόνο τα 'εικονογραφούν' κατά κάποιον τρόπο, αλλά και τα τιτλοφορούν. [...] Και όπως οι κάρτες αυτές μπορούν να ερμηνευθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, έτσι και τα πάντα σχεδόν μέσα στην ιστορία της Obliqua είναι ουσιαστικά αινίγματα: τα πρόσωπα, ο περιβάλλων χώρος, τα φαινομενικά άψυχα αντικείμενα, τα ζώα, οι μνήμες, οι αναμνήσεις. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, προκύπτουν καινούρια αινίγματα, καινούρια μυστήρια, εμφανίζονται πρόσωπα από το παρελθόν των ηρώων τα οποία σχετίζονται μαζί τους με δεσμούς πολύ πιο περίπλοκους απ' όσο φαίνεται αρχικά. [...] Η Obliqua συνδυάζει τη δομή ενός κλασικού μυθιστορήματος με τη μοντέρνα αφήγηση και υιοθετεί επίτηδες κλισέ της αστυνομικής λογοτεχνίας για να τα αποδομήσει, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον ούτως ώστε να συνυπάρξει το φανταστικό/μυστηριακό στοιχείο με τη ρεαλιστική πραγματικότητα. Εξάλλου αυτή είναι και μία από τις πιο συναρπαστικές εκφάνσεις του φανταστικού στοιχείου: όταν προέρχεται από την πραγματικότητα και εντάσσεται μέσα σ' αυτήν, προσδίδοντάς της διαστάσεις που μπορεί να μη γίνονται αντιληπτές με γυμνό μάτι, ωστόσο είναι εκεί, και δίνοντάς της αυτή την αίσθηση του 'λοξού', του αναπάντεχου, του απροσδόκητου, που σε κάνει να σκέφτεσαι αν αυτό που βλέπεις ή αυτό που νομίζεις πως είναι απτό και πραγματικό, είναι στ' αλήθεια εκεί μπροστά στα μάτια σου ή είναι ένα αποκύημα της φαντασίας, ένα παιχνίδι του μυαλού και των αναμνήσεων ή κάτι άλλο, πέρα από το δεδομένο, το λογικό και το συνηθισμένο".

Γιώτα Καζαντζανίδου - Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2022:

  • "Ένα μυθιστόρημα με ύφος ζωντανό, βαθυστόχαστο, σκερτσόζικο, πιπεράτο, που σου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από σελίδα σε σελίδα, απ' την αρχή ως το τέλος. Με ανατροπές που αυξάνουν το μυστήριο, που φέρνουν τα πάνω κάτω, που σε κάνουν να κοιτάς τους πρωταγωνιστές του κάθε επεισοδίου λοξά (obliqua), με αμφιβολία, μ' ένα ερωτηματικό. Με λόγο διαλεκτικό, πλούσιο, εξειδικευμένο σε κάθε περιστατικό της αφήγησης. Αξίζει να το διαβάσετε".

Αφροδίτη Τσιρώνη - Δάφνη, 24 Απριλίου 2023:

  • "Από τα ωραιότερα βιβλία!"

Ευαγγελία Πέτρογλου - Αθήνα, 22 Ιουλίου-14 Αυγούστου 2023:

  • "Επιτέλους, διαβάζω το υπέροχο βιβλίο [...], το οποίο με εχει συνεπάρει... Αδημονώ να διαβάζω τη συνέχεια... Οφείλω να ομολογήσω ότι έχω εντυπωσιαστεί με όλη αυτήν την πλοκή, τους ήρωες, τα σύμβολα, την αλληλοδιαπλοκή τους! Πρέπει να [...] πήρε πάρα πολύ χρόνο η σύνθεση αυτού του αριστουργήματος! Και ευελπιστώ ο εκδοτικός οίκος να έχει αναγνωρίσει την αξία του. [...] Κάθε σύμβολο, η σκέψη του υπέροχου Σπυρου... Οι Ακρέπηδες... Η σατανική κλινική. Τα περάσματα τα μυστικά... Και φυσικά πόσο φρικτή μπορεί να γίνει η ανθρώπινη φύση, μα και πόσο αξιαγάπητη."

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, ΑΝΑΦΟΡΕΣ & ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

  • Το βιβλιοπωλείο Πολιτεία κατέταξε την Obliqua στα Βιβλία του Μήνα & στον κατάλογο των Ευπωλήτων (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2022).

Δεν υπάρχουν σχόλια :