Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Ασύντακτες Συντεταγμένες (2019)

Δέκα λέξεις, μια ώρα, μια ιστορία

Ο κλειδαράς κατέφθασε ενώ παίζαμε τριόδι έξω απ' το οίκημα, με τη νοτερή δροσιά του ευραπηλιώτη να μας θυμίζει πως η ώρα ήταν περασμένη και δεν θ' αργούσε να πέσει το βράδυ. Ξαφνιαστήκαμε βλέποντάς τον να κραδαίνει μια χωροστάθμη, ντυμένος μ' έναν ποδήρη χιτώνα σε αρχαίο στυλ. Τι το 'θελε το τοπογραφικό εργαλείο ο κλειδαράς; Αμέ τον αρχαίο χιτώνα; Δεν είχαν έρθει ακόμα οι Απόκριες.

Ο ζήλος μου για το παιχνίδι, μαζί με το ότι δεν είχα κερδίσει ούτε μια φορά σ' ένα ολόκληρο απόγευμα, είχαν πολλαπλασιάσει την ευαισθησία μου στο ηχοαίσθημα του χώρου. Έτσι το αυτί μου έπιασε αμέσως τους ανεπαίσθητους ψιθύρους που άρχισαν να γεμίζουν την ατμόσφαιρα.

Ο κλειδαράς προχωρούσε προς το μέρος μας ανέκφραστος, με κινήσεις στακάτες, σαν κουρντισμένες. Η κοινωφέλεια του επαγγέλματός του εκείνη τη στιγμή πρέπει να του ήταν εντελώς αδιάφορη. Τα πάντα, δηλαδή, έδειχναν να του είναι αδιάφορα. Πέρασε ανάμεσά μας σαν να μην είχε καν αντιληφθεί την παρουσία μας, τσαλαπατώντας τον πίνακα της τρίλιζας και σβήνοντας με τα βαριά παπούτσια του τα σημάδια που είχαμε σχεδιάσει με κιμωλία στην άσφαλτο. Η χωροστάθμη του έπεσε απ' τα χέρια. Όποιος τον είχε απόψε καλέσει επειγόντως, ατύχησε. Θα καθόταν ποιος ξέρει ως πότε κλειδωμένος έξω απ' το σπίτι του, αν δεν φρόντιζε να βρει σύντομα άλλον κλειδαρά.

Τον είδαμε να κατευθύνεται καταπάνω στον τοίχο, να σκοντάφτει με φόρα στο χοντρό ντουβάρι και να μένει εκεί κολλημένος, με τα πόδια του μόνο να κινούνται μηχανικά σ' ένα ακατάπαυστο σημειωτόν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο αυτό προέκυψε από αυτοσχέδιο παιχνίδι άσκησης ύφους, με χρήση των λέξεων: οικώ, κοινωφέλεια, κλειδαράς, ηχοαίσθημα, χωροστάθμη, τριόδι, ποδήρης, ζήλος, ευραπηλιώτης, ατυχώ (τυχαία επιλογή δέκα λέξεων από το λεξικό).

Δεν υπάρχουν σχόλια :