Οι αψιδωτοί θόλοι στο εσωτερικό του Κάστρου της Χίου, που είχε χρησιμοποιηθεί και ως φυλακή.
Δευτέρα 29 Μαΐου 2017
Κυριακή 28 Μαΐου 2017
Χίος, 28/5/17 - IV
Χίος, 28/5/17 - III
Στην Oδό Κων/νου Χωρεάνθη στη Χώρα, μια πανέμορφη τρίχρωμη γατούλα που δεν της αρέσουν, φαίνεται, τα flash γυρνά και μας κοιτάζει αλαφιασμένη, πριν το βάλει στα πόδια σαν σίφουνας. Ίσα που πρόλαβε ο φακός να πιάσει μια ιδέα της παρουσίας της.
Εδουάρδος ο Β' (2017)
Thou from this land, I from myself am banish'd
Η ζωή του Άγγλου ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και μεταφραστή Christopher (ή Kit) Marlowe υπήρξε ένα τραγικό, άλυτο μυστήριο, αντάξιο των λιγοστών δραμάτων που πρόλαβε να γράψει (και ενός ή δύο που του αποδίδονται) στη σύντομη διάρκειά της. Υπεύθυνος για την πρώτη θεατρική προσαρμογή του αρχέτυπου γερμανικού μύθου του Faust, σύγχρονος και συνομήλικος του Shakespeare και φερόμενος ως ανταγωνιστής του (αν και υπάρχει θεωρία σύμφωνα με την οποία επρόκειτο για ένα και το αυτό πρόσωπο, που σκηνοθέτησε το θάνατό του και εξακολούθησε να γράφει με το ψευδώνυμο William Shakespeare), ο Marlowe δεν φοβόταν να καταπιαστεί με θέματα που προκαλούσαν και σκανδάλιζαν τα ήθη της εποχής, ενώ οι διάλογοι των θεατρικών του έργων διακρίνονταν για την ασυνήθιστη, τότε, χρήση ελεύθερου και ανομοιοκατάληκτου στίχου. Ως τη στιγμή της σύλληψής του για βλασφημία και "πρόστυχες αιρετικές ιδέες", λίγο πριν δολοφονηθεί για ανεξιχνίαστη αιτία από το σεσημασμένο απατεώνα Ingram Frizer, απολάμβανε την εύνοια της βασιλικής αυλής (λέγεται μάλιστα ότι ήταν κατάσκοπος, πράκτορας της ίδιας της Ελισάβετ της Α' και εραστής του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, Sir Francis Walsingham) και οι εντυπωσιακές παραστάσεις των μακροσκελών, γεμάτων εντάσεις και εξαιρετικά πολυπρόσωπων έργων του έβρισκαν ενθουσιώδη ανταπόκριση από τους θεατές.
Παρασκευή 26 Μαΐου 2017
Η Πολιτεία των Λουλουδιών (2016)
Δεν έχουν ηλικία τα παιδιά. Όπως οι άγγελοι.
Τα παραμύθια δεν είναι μόνο για παιδιά. Ή, μάλλον, όπως ο ίδιος ο Παντολέων Φλωρόπουλος επισημαίνει στο επιλογικό σημείωμα του βιβλίου του Η Πολιτεία των Λουλουδιών, "το παραμύθι βγαίνει από την παραμυθία. Που σημαίνει παρηγοριά. Κι αν είναι κάποιος που σ' αυτόν τον κόσμο πρέπει να παρηγορηθεί με το παραμύθι, δεν είναι το παιδί, αλλά ο ενήλικας που πολυεπίπεδοι εξωτερικοί παράγοντες έθαψαν το παιδί μέσα του". Η Πολιτεία των Λουλουδιών, λοιπόν, αν και αυτοχαρακτηρίζεται "παραμύθι", δεν απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά. Είναι η ιστορία ενός αγοριού στο κατώφλι της εφηβείας, της ανακάλυψης του κόσμου με ό,τι πρωτόγνωρες, καθοριστικές εμπειρίες και συναισθήματα εμπλέκει και προκαλεί.
Με την καθοδήγηση αρχικά ενός γιγάντιου πελαργού και στη συνέχεια του σοφού παππού του, ο μικρός Ζανέτος - πλάσμα άκρας αθωότητας, "αγρίμι" μεγαλωμένο μέσα στη φύση, με την οποία επικοινωνεί και αλληλεπιδρά ως αυτονόητο και αναπόσπαστο στοιχείο της, άφθαρτο από τους περιορισμούς και τις συμβάσεις του λεγόμενου "πολιτισμού" - σιγά σιγά θα ξεμυτίσει από το προστατευτικό, αδιαπέραστο ίσαμε τότε κέλυφος μιας μακάρια μοναχικής και ευφρόσυνα αλαφροΐσκιωτης παιδικότητας για να γνωρίσει την "παραέξω" ζωή, συναρπαστική όσο και επικίνδυνη, γεμάτη δρόμους αλλά και εμπόδια: έναν περίπλοκο και εύθραυστο μαζί μηχανισμό όπου "τα προβλήματα γεννούν. Λυμένα, γεννούν κόσμους. Άλυτα, γεννούν κόμπους", ενώ η πρώτη επαφή με την αποκαλούμενη "οργανωμένη" (αστική) ανθρώπινη κοινωνία "είναι σαν να κατεβαίνεις από τον ουρανό στη γη, σαν να είσαι νερό και γίνεσαι πάγος, σαν να ήσουν λάβα και έγινες χώμα".
Πέμπτη 25 Μαΐου 2017
Παλατινής Ανθολογίας Επιγράμματα Ερωτικά (2016)
Χειρόγραφα φίλων νεκρών που ζωντανεύουν
Παλατινή Ανθολογία ονομάζεται η συλλογή ελληνικών ποιημάτων και επιγραμμάτων από τον 7ο αιώνα π.Χ ως το 600 μ.Χ., η οποία βασίζεται σε μη σωζόμενο χειρόγραφο του Βυζαντινού λογίου Κωνσταντίνου Κεφαλά (10ος αιώνας μ.Χ.) και ανακαλύφθηκε το 1606 στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Μαζί με την Πλανούδειο Ανθολογία (συλλογή επιγραμμάτων που κατέγραψε το 1299 ο Βυζαντινός μοναχός και λόγιος Μάξιμος Πλανούδης και βρίσκεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας), αποτελούν τη λεγόμενη Ελληνική Ανθολογία, της οποίας η πρώτη έντυπη μορφή χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα.
Ο πρόωρα χαμένος ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας, μελετητής και μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας Κώστας Χωρεάνθης (1936-1996) είχε καταπιαστεί με τη μετάφραση μέρους της Παλατινής Ανθολογίας και συγκεκριμένα, με τον πέμπτο τόμο όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ερωτικά επιγράμματα του Πλάτωνα, του Ρουφίνου, του Ασκληπιάδη, του Διοσκορίδη, του Διονυσίου του Σοφιστή, του Καλλιμάχου, του Φιλοδήμου και του Μελεάγρου. Το 2000, τέσσερα χρόνια μετά την εκδημία του Κώστα Χωρεάνθη, κυκλοφόρησαν ξεχωριστά, σε δική του μετάφραση και με σχόλια και εκτενή εισαγωγή του ίδιου, τα επιγράμματα του Ρουφίνου από τις εκδόσεις Πατάκη.
Χίος, 25/5/17 - I
Σάββατο 20 Μαΐου 2017
Χίος, 20/5/17 - I
Νέος Κόσμος, 20/5/17 - II
Τετάρτη 17 Μαΐου 2017
Τρίτη 16 Μαΐου 2017
Παρασκευή 12 Μαΐου 2017
Συνέντευξη στον Νίκο Ζερβόπουλο (2017)
Μια Χιώτισσα διαπρέπει
Η Μάριον Χωρεάνθη γεννήθηκε στη Χίο και ασχολείται με το γράψιμο, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως μεταφράστρια λογοτεχνίας και εικονογράφος βιβλίων και περιοδικών. Έχει εκδώσει ένα μυθιστόρημα και δυο ποιητικές συλλογές και αρθρογραφεί κυρίως για βιβλία και θέατρο στα διαδικτυακά περιοδικά Διάστιχο και Fractal. Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα ChiosIn τη συνάντησε στο ξενοδοχείο Chios Chandris στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου της μητέρας της Ελληνίδα Μάνα - Η Θλιμμένη Παναγιά της Ελληνικής Λογοτεχνίας, στο Ίδρυμα Τσάκος (10.5.17).
Κοντά μας και η κόρη της κ. Ελένης, Μάριον Χωρεάνθη. Καλωσήρθατε στη Χίο.
Καλώς σας βρήκαμε!
Πείτε μας για το δικό σας συγγραφικό έργο.
Εγώ είμαι ακόμα μικρή, δεν έχω πολύ μεγάλο έργο. Και επίσης δεν γράφω εύκολα - δεν γράφω πολύ εύκολα, δηλαδή το βασανίζω πολύ το γραπτό μου πριν σκεφτώ καν να το παρουσιάσω. Ένα μυθιστόρημα έχω γράψει, αστυνομικό, πριν δεκαεφτά χρόνια και τώρα τελευταία έχω βγάλει και δυο ποιητικές συλλογές. Η τελευταία είχε βγει το 2015 και η άλλη το 2005 - έχει μεσολαβήσει αρκετός χρόνος, δεν βγάζω βιβλία πολύ συχνά.
Κυριακή 7 Μαΐου 2017
Νέος Κόσμος, 7/5/17 - III
Νέος Κόσμος, 7/5/17 - II
Σάββατο 6 Μαΐου 2017
Παρασκευή 5 Μαΐου 2017
Μαζί (2016)
Αυτά που παίρνει ο άνεμος, τα φέρνει η αγάπη
Η Δήμητρα Ψυχογυιού είναι πολυσχιδής, ιδιότυπα ευφάνταστη και ευρηματική δημιουργός. Απόφοιτη της Σχολής Βακαλό, μαθήτρια του αγιογράφου και πανεπιστημιακού Γεωργίου Κόρδη, ασχολείται με την εικονογράφηση βιβλίων και τη διδασκαλία ζωγραφικής και ραπτικής στο εργαστήρι Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί που ίδρυσε και διευθύνει η ίδια. Ακόμα, ζωγραφίζει παραμύθια πάνω σε παπούτσια, τα οποία διατίθενται μέσω της επίσης δικής της φίρμας Nadeen Shoes & Accessories. Έχει εικονογραφήσει 24 βιβλία Ελλήνων και κλασικών ξένων συγγραφέων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγκυρα, Μεταίχμιο και Παρρησία. Τα παραμύθια Η Μυγδαλιά και το Φεγγάρι και Ο Κηπουρός του Ουρανού, με κείμενο και εικονογράφηση της ίδιας, εκδόθηκαν το 2006 και το 2009 αντίστοιχα από την Άγκυρα, ενώ το τρίτο εξ ολοκλήρου δικό της βιβλίο, μια τρυφερή παραβολή με τον τίτλο Μαζί, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2016 από τις εκδόσεις Εν Πλω.