Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Η Οργή του Νερού (2018)

Δέκα λέξεις, μια ώρα, μια ιστορία

Το μπάζωμα του ρέματος είχε ανοίξει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους κατοίκους της κωμόπολης. Οι μισοί ήταν υπέρ και οι άλλοι μισοί κατά. Δίχως τη συναίνεση της πλειονότητας, βέβαια, τίποτα δεν επρόκειτο να προχωρήσει. Γι' αυτό και ο πρόεδρος, που βιαζόταν να κλείσει τη συμφωνία με τους μεγαλοξενοδόχους, είχε αναθέσει στους πιο βρωμόστομους από τους υποστηρικτές του να διαβάλουν τους αντιτιθέμενους.

Κι αυτοί, άλλο που δεν ήθελαν. Βάλθηκαν να ρίξουν του κόσμου τη λάσπη, με όποιον τρόπο και μέσο είχαν πρόχειρο. Εφημερίδες, κοινωνικά δίκτυα, κουτσομπολιό σε καφενεία και κομμωτήρια, ψιθυριστές σε δρόμους και πλατείες. Μεθοδικά και με επιμονή ροκάνιζαν την υπόληψη των αντιπάλων τους. Ώσπου μια μέρα, ο πρόεδρος έπεσε πάνω στον πιο κακολογημένο από δαύτους κι έφαγε ένα βρωμόξυλο που ήταν όλο δικό του.

Από παλιά, εξάλλου, του είχε άχτι η κοινότητα για το ότι έκανε τα στραβά μάτια αντί να πολεμήσει την εγκληματικότητα που ένα φεγγάρι είχε φτάσει στα ύψη - ο ανιψιός του, βλέπεις, τον οποίο προόριζε για διάδοχό του μια και εκείνος δεν είχε παιδιά, ήταν ως το λαιμό μπλεγμένος με την τοπική μαφία. Ήταν κι εκείνο το περιστατικό με τον καπνό που είδαν ένα βράδυ να βγαίνει απ' την πίσω αυλή του - είχαν τότε υποθέσει πως θα ήταν από καύση τίποτα σκουπιδιών, έλα όμως που η ατμόσφαιρα είχε ντουμανιάσει από μια πολύ περίεργη, ασφυκτική μυρωδιά και για μερικές μέρες μετά, οι γείτονες βρίσκονταν σε μια κατάσταση ανεξήγητης ευθυμίας. Όλα αυτά, μαζί με την ξιπασιά της γυναίκας του, η οποία κοιτούσε τους πάντες αφ' υψηλού και συνεχώς καυχιόταν για ανύπαρκτα μεγαλεία, σίγουρα δεν μετρούσαν υπέρ του.

Την επομένη του ξυλοφορτώματος, είδε ζωγραφισμένη στους τοίχους της πολυτελούς του βίλας, ψηλά, κάτω απ' τη στέγη, μια γαλάζια κυματιστή γραμμή. Δεν πολυέδωσε σημασία. Οι διαφωνούντες με την πολιτική του δεν ήταν ασυνήθιστο να βανδαλίζουν την περιουσία του με graffiti και άλλους τρόπους. Κατά το βράδυ, όμως, ξέσπασε μια καταιγίδα τρομερή. Το ρέμα πλημμύρισε και κατέβασε τόσο νερό, που έπνιξε τον τόπο και η βίλα του προέδρου βούλιαξε.

Ούτε ο ίδιος, ούτε η γυναίκα του έπαθαν τίποτα, αλλά δεν έδειχναν να συμμερίζονται τη γενική πεποίθηση πως οι απανωτές αναποδιές ήταν αποτρεπτικοί οιωνοί για να σταματήσουν τα έργα του μπαζώματος. Εκκρεμούσε ακόμα η συμφωνία με τους μεγαλοξενοδόχους - και τέτοιες προοπτικές δεν τις πετά κανείς εύκολα στα σκουπίδια, μόνο και μόνο εξαιτίας μιας ανόητης μαζικής πρόληψης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο αυτό προέκυψε από αυτοσχέδιο παιχνίδι άσκησης ύφους, με χρήση των λέξεων: κυματιστός, μπάζωμα, συναίνεση, εγκληματικότητα, ροκανίζω, παλιά (επίρρημα), βρωμόστομα, καύση, βρωμόξυλο, μεγαλείο (τυχαία επιλογή δέκα λέξεων από το λεξικό).

Δεν υπάρχουν σχόλια :