Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Ante Portas (2020)

Δέκα λέξεις, μια ώρα, μια ιστορία

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έδιναν συνεχώς λαβή για εξωφρενικές σπεκουλάτσιες. Μια μυστηριώδης οργάνωση θυροκολλούσε προκηρύξεις μ' ένα παράδοξο κοχλιοειδές σχήμα για λογότυπο και ο ετεροχρονισμένος ψυχαρισμός του κειμένου τους δημιουργούσε την αίσθηση πως η γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη είχε μεταφερθεί ως δια μαγείας σε περασμένες εποχές.

Κουκουλωμένοι μαγκουροφόροι κυκλοφορούσαν τη νύχτα στους δρόμους, προξενώντας διαρκή ανησυχία στους φιλήσυχους κατοίκους. Τα απογεύματα ένας υπαίθριος ρήτορας με φωνή σαν καραμούζα στηνόταν στην κεντρική πλατεία και προφήτευε το τέλος του κόσμου. Κανείς, ωστόσο, δεν του πολυέδινε σημασία.

Ώσπου μια μέρα ο δήμαρχος, που ήταν πρώην καπετάνιος, βρέθηκε νεκρός από ανεξιχνίαστη αιτία δίπλα στο ανοιχτό καπάκι ενός υπονόμου. Η ιατροδικαστική επιστήμη σήκωσε τα χέρια ψηλά, σε μια απ' τις σπάνιες περιπτώσεις όπου όλες της οι μέθοδοι αποδεικνύονταν άχρηστες.

Η χήρα του δημάρχου είχε, βέβαια, τη δική της θεωρία. Εκείνο το τσόκαρο η τρίτη ξαδέρφη της, που ο άντρας της ήταν σίγουρα μπλεγμένος στα κατορθώματα των μαγκουροφόρων, δεν αποκλείεται να είχε σχέση με την υπόθεση. Οι εχθροί ποτέ δεν λείπουν από το περιβάλλον όποιου κατέχει θέση εξουσίας, ας είναι και περιορισμένου, τοπικού χαρακτήρα.

Αν δεν φοβόταν και για τη δική της ζωή και σωματική ακεραιότητα, είχε πολλά να βγάλει στη φόρα. Και ίσως κάποτε ερχόταν η κατάλληλη στιγμή γι' αυτό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο αυτό προέκυψε από αυτοσχέδιο παιχνίδι άσκησης ύφους, με χρήση των λέξεων: κοχλιοειδής, καπετάνιος, σπεκουλάτσια, μαγκουροφόρος, καραμούζα, τσόκαρο, θυροκολλώ, δημοσκόπηση, ψυχαριστής, ιατροδικαστική (τυχαία επιλογή δέκα λέξεων από το λεξικό).

Δεν υπάρχουν σχόλια :