
Βανδαλισμένη βιτρίνα εγκαταλελειμμένου καταστήματος με είδη δώρων στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Η ιστορία του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα υπήρξε αρκετά πιο βραχύβια, όχι όμως και λιγότερο επεισοδιακή απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η πρώτη δεδηλωμένα υπερρεαλιστική ποιητική συλλογή - η Υψικάμινος του Ανδρέα Εμπειρίκου - κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1935, σ' ένα περιβάλλον ζηλότυπα προσκολλημένο στις μετα-ρομαντικές συμβάσεις και τη μεταπολεμική του απαισιοδοξία. Οι αθηναϊκοί πνευματικοί κύκλοι της εποχής την υποδέχτηκαν με ειρωνική περιφρόνηση, όχι δίχως ψήγματα εχθρότητας, μα και ενός είδους προστατευτικής συγκατάβασης, σαν να επρόκειτο για παιδιάστικο καπρίτσιο που δεν θ' αργούσε να υπακούσει στην παντοδυναμία της λογικής.
Ωστόσο, ο ρόλος του υπερρεαλισμού στην εξέλιξη της ποίησης στη χώρα μας αποδείχτηκε παραπάνω και από καταλυτικός, επιβεβαιώνοντας θεαματικά ό,τι ορισμένοι ποιητές (όπως ο Τέλλος Άγρας) είχαν ήδη διαισθανθεί, κανείς όμως δεν τολμούσε να ομολογήσει: πως η ιδέα, η έννοια αυτή καθαυτήν του υπερρεαλισμού - ερμηνεύοντας κυριολεκτικά τον όρο - συνιστά τη βαθύτερη ουσία της ποιητικής δημιουργίας και έκφρασης και ανέκαθεν ήταν παρούσα, με διάφορες εκφάνσεις και εκδηλώσεις, σε κάθε είδος και πεδίο της τέχνης. Όπως όλες σχεδόν οι μορφές πνευματικής παραγωγής, έτσι και η ποίηση προϋποθέτει, λίγο πολύ, την υπέρβαση - ή, μάλλον, την ανατροπή - της αντικειμενικής πραγματικότητας, ούτως ώστε η δημιουργική έμπνευση να κατακτήσει και να εδραιώσει την πρωτογένεια της σύλληψής της, καθώς και τον ιδιάζοντα αισθητικό της χαρακτήρα.
Κάτι τρέχει με τις καρέκλες στο συγκεκριμένο σημείο. Ίσως έχουν τάσεις φυγής, γι' αυτό τις δένουν στις μεταλλικές περιφράξεις των δέντρων. Τούτη εδώ είναι προφανώς σεσημασμένο ταραχοποιό στοιχείο, εξ ου και η αλυσίδα ποδηλάτου στο πόδι της.
Ηλιόλουστη μεσημεριανή βόλτα με τη Βερίνα & ωραίος cappuccino από το Coffee Theory στην Πλατεία Καλογήρων.
Λοφιοφόρο Φίδι Κοράλλι (Serpens Corallinus Cristatus). Υβρίδιο στεριανού & θαλάσσιου πλάσματος, εμπνευσμένο από τη νέα καλλιτεχνική πρόκληση του ιστοτόπου DeviantArt με τον τίτλο Feet or Fins (πόδια ή πτερύγια) και θέμα τη μετατροπή οποιουδήποτε όντος της ξηράς σε θαλάσσιο ή/και το αντίστροφο. Και πάλι συμμετείχαμε η Βερίνα κι εγώ (η δική της εκδοχή ΕΔΩ).
Ο ιστότοπος DeviantArt που φιλοξενεί εικαστικούς (κυρίως) καλλιτέχνες, έβαλε ως πρόκληση στα μέλη του τη μεταμόρφωση της Mona Lisa από "βαρετό" κλασικό αριστούργημα σε κάτι πιο... "πιο". Με προτροπή της Βερίνας (η δική της εκδοχή ΕΔΩ) πήρα κι εγώ μέρος στο event, στέλνοντας την Gioconda στο απώτερο διάστημα. Ο μετρ, βλέπεις, δεν νικιέται εύκολα στην έδρα του.