Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

'Twas Brillig (2018)

Δέκα λέξεις, μια ώρα, μια ιστορία

Η προεσπερίδα κυλούσε μέσα σ' ένα κλίμα συγκρατημένης αδημονίας. Η οικοδέσποινα είχε άγχος γιατί το κυρίως πιάτο δεν είχε πετύχει. Το βούτυρο ήταν ταγκισμένο και ο μάγειρας δεν το είχε πάρει είδηση εγκαίρως. Μα και να το έπαιρνε, δηλαδή, σκασίλα του, Τώρα τελευταία είχε γίνει εξοργιστικά αμελής όσο και αγενής, με μια υπεροψία που έκανε τους πάντες να υποπτεύονται πως σε κάποια βρωμοδουλειά ήταν μπλεγμένος - δεν θα τους ξάφνιαζε αν καμιά μέρα διάβαζαν στις εφημερίδες ότι το είχε σκάσει με τα λεφτά των αφεντικών του και, πιθσνότατα, τη νοστιμούλα καμαριέρα για κάποιο εξωτικό νησί. Κι ας μην είχαν προσέξει το στιλέτο που η σκαλιστή λαβή του εξείχε απ' την τσέπη της άσπρης του ποδιάς.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ώσπου να καταφθάσει η εγκληματολογική ομάδα, το πτώμα είχε περιέλθει σε κατάσταση ακαμψίας - ένα θέαμα που η στάση σταύρωσης του νεκρού στη μέση της πολυτελούς σάλας το έκανε ακόμα πιο ανατριχιαστικό. Όταν έσβησαν ξαφνικά τα φώτα, μια παγωμάρα είχε ήδη απλωθεί ανάμεσα στους καλεσμένους, λες και η συμφορά τους είχε φανερωθεί σαν ομαδικό δυσοίωνο ονείρεμα. Και τώρα που το προαίσθημά τους έβγαινε αληθινό, δεν χρειάζονταν καν το πόρισμα της ιατροδικαστικής έρευνας για να μαντέψουν τον ένοχο.

Όσο οι αστυνομικοί δημοσκοπούσαν μεταξύ των παρευρισκομένων για να συλλέξουν μαρτυρίες και στοιχεία, ο δράστης γλιστρούσε έξω σαν ίσκιος απ' την πίσω πόρτα, τραβώντας μια τεράστια βαλίτσα με ρόδες. Κανείς δεν τον ξαναείδε, ούτε συνελήφθη ποτέ.

Παραδόξως, τίποτα δεν έλειπε απ' το σπίτι. Έλειπε όμως η νεαρή καμαριέρα. Στο δωμάτιό της βρέθηκαν ίχνη πάλης και σταγόνες αίμα, που απ' την εξέτασή τους διαπιστώθηκε κοντινή της συγγένεια με το πτώμα του σαλονιού. Σίγουρα επρόκειτο για μια αλλόκοτη οικογενειακή τραγωδία, που τα αίτιά της παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Η οικοδέσποινα ακόμα θρηνεί την παταγώδη αποτυχία εκείνης της βραδιάς, ενώ το ταγκό βούτυρο του κυρίως πιάτου της έχει γίνει έμμονη ιδέα. Μα ο άθλιος ο μάγειρας, να αφήσει να του διαφύγει τέτοια επαίσχυντη λεπτομέρεια - και με τόσο ελαφριά καρδιά να ρεζιλέψει τους εργοδότες του μπροστά στην αφρόκρεμα του κοινωνικού τους κύκλου!

Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, το φυσάει και δεν κρυώνει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο αυτό προέκυψε από αυτοσχέδιο παιχνίδι άσκησης ύφους, με χρήση των λέξεων: ιατροδικαστικός, προεσπερίδα, σκασίλα, εξέταση, δημοσκοπώ, στιλέτο, ταγκίζω, βρωμοδουλειά, σταύρωση, ονείρεμα (τυχαία επιλογή δέκα λέξεων από το λεξικό). Ο τίτλος είναι οι δυο πρώτες λέξεις από το ποίημα Jabberwocky του Lewis Carroll (το "brillig" είναι φτιαχτή λέξη του δαιμόνιου γλωσσοπλάστη συγγραφέα και σημαίνει "ώρα για μαγείρεμα").

Δεν υπάρχουν σχόλια :