Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Μηδένα προ του Τέλους (2020)

Δέκα λέξεις, μια ώρα, μια ιστορία

"Τι σύμπτωση!" αναφωνούσαν θορυβημένες οι κομψές κυρίες που με καλά προβαρισμένη μελαγχολία κοιτούσαν τη νεκροφόρα να περνά, τη στιγμή ακριβώς που στην άλλη άκρη του λιβαδότοπου ένα καχεκτικό σκυλί γρύλιζε γοερά πάνω από το ρακένδυτο κουφάρι του αφεντικού του.

Δυο θάνατοι την ίδια μέρα, ενός επιφανούς μέλους της τοπικής κοινωνίας κι ενός ψωραλέου άστεγου που κανείς δεν ήξερε τ' όνομά του, ούτε από πού κράταγε η σκούφια του. Λες κι η μοίρα είχε αποφασίσει να κάνει ένα εντυπωσιακό ξεσκαρτάρισμα, δείχνοντας στον καθένα τη θέση του.

Τον επικήδειο του πρώτου εκφώνησε ένας ανώτερος υπάλληλος της νομαρχίας, ο οποίος μεγαλαυχούσε ασυστόλως, κουνώντας σαν εξαρθρωμένος κεφάλι και χέρια για έμφαση. Αντί να ξεπετάξει το μακάβριο καθήκον του με δυο απλά λόγια της προκοπής, αυτός είχε βαλθεί να απαγγείλει μόνος του τη Μαχαμπχαράτα.

Κορωνίδα της τραγικής ειρωνείας ήταν τα κοράκια που άρχιζαν κιόλας να πετούν πάνω απ' τον άτυχο άστεγο και το σκύλο του, καθώς και η πολίτσια, που βρήκε την ώρα να συλλάβει τη σύζυγο του προέδρου της κοινότητας για κατοχή απαγορευμένω ουσιών - τις οποίες εκείνη σκόπευε να μοιράσει διακριτικά στις υπόλοιπες κυρίες για να κάνουν κέφι μετά την κηδεία, στον καφέ της παρηγοριάς.

Το σύστριγγλο που ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο. Αν ο φτωχός άστεγος μπορούσε από μια μεριά να δει τι γινόταν μερικά μέτρα παρακάτω απ' το χωμάτινο νεκροκρέβατό του, σίγουρα θα μακάριζε την τύχη του. Τα κοράκια, τουλάχιστον, δεν είχαν LSD κρυμμένο στο στρίφωμα των μεσοφοριών τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο αυτό προέκυψε από αυτοσχέδιο παιχνίδι άσκησης ύφους, με χρήση των λέξεων: νεκροφόρα, ξεσκαρτάρισμα, μεγαλαυχώ, γρυλίζω, ξεπέταγμα, κορωνίδα, εξάρθρωση, λιβαδότοπος, σύμπτωση, πολίτσια (τυχαία επιλογή δέκα λέξεων από το λεξικό).

Δεν υπάρχουν σχόλια :